4 поширених помилки при вирощуванні цвітної капусти

Білокачанна і кольорова капуста весь час змагаються за любов городників. І поки кольорова програє з рахунком 10: 9, а чому, дізнаємося з коментарів працьовитих дачників. Кольорову капусту називають через різноманітність яскравих качанів — помаранчевих, пурпурних, фіолетових, але на території нашої країни перевага віддається білим однорічним рослинам.

У цвітної капусти кілька примх:

  • Тривалий період дозрівання — до 90 днів.
  • Підвищені вимогливість до умов зовнішнього середовища.
  • Для розсади потрібна тепла погода, а для росту дорослих рослин потрібна помірна температура.
  • Головки бояться сонця, а від спеки не формуються повноцінні плоди.

Простіше кажучи, складно знайти овоч такий же примхливий у вирощуванні. Без досвіду і знань характеру городньої культури важко виростити великі соковиті качани. І щоб зусилля не пропали даром, важливо уникати поширених помилок.

Добрі і злі попередники

Виявляється, кольорову капусту можна вирощувати на тих грядках, де росли хрестоцвіті — хрін, редис, ріпа, брокколі, кольрабі та інші найближчі родичі.

Ідеальними попередниками є морква, огірки, в меншій мірі — цибуля і томати.

Неякісна розсада

Провал в справі збору гарного врожаю починається на етапі розсади. Не можна садити насіння в тісні горщики — менше, ніж 10 на 10 см. У слабкої кореневої системи не вистачить сил для формування сильної рослини з великими плодами.

Недостатній полив під час зав’язі качанів, відсутність підгодівлі, а також висадка в тінь стануть причинами відсутності довгоочікуваних сходів.

Некомфортна температура

Рання висадка в грунт без укриття губить капусту на корені. Головки зав’яжуться при температурі +15 градусів і в жарку погоду вище +25. Ідеальна температура для формування плодоносної рослини — 18-20 градусів.

Дрібні недорозвинені головки говорять про нестачу вологи або бідний грунт. Капусті не вистачає поживних речовин, «найсмачніші» для качанів елементи — бор і молібден.

Згубне сонце

Цвітна капуста любить тепло і одночасно боїться прямих сонячних променів. На етапі формування великого листя і плодів качани потрібно вберегти від пекучого сонечка.

Зазвичай рослина вкривається сама. Але, якщо листя недостатньої довжини, їх треба зв’язати або надломити, щоб уберегти зростаючі головки.

Цвітна капуста має право вередувати: її смачні плоди при вмілому приготуванні з успіхом замінять м’ясні страви. Городникам варто постаратися і приділити кольоровій красуні більше уваги. При вирощуванні важливо стежити за коливаннями температур, своєчасним поливом і балансом мікроелементів в родючому ґрунті.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: