Білокачанна і кольорова капуста весь час змагаються за любов городників. І поки кольорова програє з рахунком 10: 9, а чому, дізнаємося з коментарів працьовитих дачників. Кольорову капусту називають через різноманітність яскравих качанів — помаранчевих, пурпурних, фіолетових, але на території нашої країни перевага віддається білим однорічним рослинам.
У цвітної капусти кілька примх:
- Тривалий період дозрівання — до 90 днів.
- Підвищені вимогливість до умов зовнішнього середовища.
- Для розсади потрібна тепла погода, а для росту дорослих рослин потрібна помірна температура.
- Головки бояться сонця, а від спеки не формуються повноцінні плоди.
Простіше кажучи, складно знайти овоч такий же примхливий у вирощуванні. Без досвіду і знань характеру городньої культури важко виростити великі соковиті качани. І щоб зусилля не пропали даром, важливо уникати поширених помилок.
Добрі і злі попередники
Виявляється, кольорову капусту можна вирощувати на тих грядках, де росли хрестоцвіті — хрін, редис, ріпа, брокколі, кольрабі та інші найближчі родичі.
Ідеальними попередниками є морква, огірки, в меншій мірі — цибуля і томати.
Неякісна розсада
Провал в справі збору гарного врожаю починається на етапі розсади. Не можна садити насіння в тісні горщики — менше, ніж 10 на 10 см. У слабкої кореневої системи не вистачить сил для формування сильної рослини з великими плодами.
Недостатній полив під час зав’язі качанів, відсутність підгодівлі, а також висадка в тінь стануть причинами відсутності довгоочікуваних сходів.
Некомфортна температура
Рання висадка в грунт без укриття губить капусту на корені. Головки зав’яжуться при температурі +15 градусів і в жарку погоду вище +25. Ідеальна температура для формування плодоносної рослини — 18-20 градусів.
Дрібні недорозвинені головки говорять про нестачу вологи або бідний грунт. Капусті не вистачає поживних речовин, «найсмачніші» для качанів елементи — бор і молібден.
Згубне сонце
Цвітна капуста любить тепло і одночасно боїться прямих сонячних променів. На етапі формування великого листя і плодів качани потрібно вберегти від пекучого сонечка.
Зазвичай рослина вкривається сама. Але, якщо листя недостатньої довжини, їх треба зв’язати або надломити, щоб уберегти зростаючі головки.
Цвітна капуста має право вередувати: її смачні плоди при вмілому приготуванні з успіхом замінять м’ясні страви. Городникам варто постаратися і приділити кольоровій красуні більше уваги. При вирощуванні важливо стежити за коливаннями температур, своєчасним поливом і балансом мікроелементів в родючому ґрунті.