Березовий сік володіє величезною кількістю корисних властивостей. У складі містяться мінеральні речовини, вітаміни і ферменти, фруктоза, органічні кислоти і ефірні олії.
Звичайно, за якостями покупний березовий сік не зрівняється зі своїм, власноруч зібраним. Але зберігається він не довше двох днів в темному, прохолодному місці, збір проходить тільки навесні, а що робити в інші сезони?
Існує кілька способів надовго зберегти березовий нектар з усіма доброчинними властивостями в домашніх умовах.
Замороження
Це найефективніший спосіб зберігання березового соку. Щоб зберегти всі якості, важливо заморожувати його правильно. По-перше, зробити це потрібно безпосередньо після збору. По-друге, процес повинен відбуватися швидко, в режимі «шокової заморозки» при дуже низьких температурах. Переконайтеся, що потужності морозильної камери буде достатньо. По-третє, сік потрібно процідити.
Заморожувати в скляній банці не рекомендується: висока ймовірність того, що вона просто трісне при перепаді температур. Використовуйте пластикові пляшки, контейнери. Не заповнюйте посудину повністю, інакше він лопне. Також можна заморозити сік у формочках, а потім перекласти кубики в щільний пакет. Їх зручно використовувати для косметичних процедур.
Заморожений березовий сік при -18 ° С зберігається до півроку, а при більш низьких температурах — до одного року. Повторно заморожувати його не можна.
Консервування
Законсервувати березовий сік нескладно. На 1 літр вам знадобиться 120-130 г цукру і 5 г лимонної кислоти.
Доведіть напій до кипіння, при утворенні піни обов’язково зніміть її. Додайте лимонну кислоту і цукор, потім процідіть через марлю і розлийте по стерилізованим банкам. Герметично закатати. Банки потрібно тримати перевернутими, поки вони не охолонуть.
Законсервований нектар може зберігатися до 2 років.
Концентрат
Ще один варіант — приготувати сироп, але цей спосіб не найлегший.
Налийте частина соку в емальовану каструлю і кип’ятіть. Коли випарується близько 1/3 об’єму, долийте. Продовжуйте так до тих пір, поки обсяг всієї рідини не зменшиться в 10 разів. В процесі кип’ятіння не забувайте знімати піну. Чим більше площа, тим швидше випаровується рідина, тому краще використовувати широкі ємності.
В результаті у вас вийде густа, жовта рідина, схожа за кольором і консистенції на мед, в якій сконцентровані всі корисні речовини. Сироп має дуже приємний смак, перед вживанням його можна розводити водою, додавати в чай і просто їсти.
Такий концентрат практично не втрачає своїх властивостей, не бродить, тому зберігати його можна протягом двох років.
Десертний напій з брусницею
Березово-брусничний напій дуже корисний і має сечогінну дію. Щоб приготувати його, візьміть 150 г брусниці, вичавіть і змішайте з 1 літром березового соку. Поставте все на водяну баню на 5 хвилин. Після цього остудіть, змішайте з раніше вичавленим брусничним соком. За смаком можна додати мед, щоб підсолодити напій.
Щоб збільшити термін зберігання, краще закатати в стерилізовані банки. Якщо зберігати його при температурі від +2 до +14 ° С, напій придатний протягом року.
Квас з березового соку
З березового соку роблять квас. Досить високий вміст цукру в ньому сприяє бродінню. Зберігатися напій може до 3 місяців — якраз на все літо. Що може бути краще кухлика квасу в жаркий день? Існує цілий ряд різноманітних рецептів приготування.
Класичний квас
На 1 літр знадобиться 50 г цукру і 5 г родзинок. Додайте інгредієнти в проціджений через марлю сік. Напій налаштовується протягом 3-х діб, після чого потрібно знову його профільтрувати і зберігати в холодному і темному місці.
Квас з медом і лимоном
До 1 літру березового соку додайте 10 г меду, 20 г лимонного соку і 6 г дріжджів. У пляшку покладіть кілька родзинок, щільно закрийте і залиште в прохолодному темному місці на два тижні.
Квас з хлібом, дубовою корою і листям вишні
У ємність з березовим соком відпустіть 20 г підсмажених кірочок чорного хліба в марлі і залиште в теплому місці на три доби. Після цього додайте 20 г дубової кори і приблизно 5 г листя вишні. Після двох тижнів напій потрібно процідити і охолодити.
На свій смак при приготуванні квасу можна додавати апельсин, м’яту, тархун і інші трави, сушені яблука, гвоздику, ягоди.
Завдяки цим радам ви надовго збережете березовий сік, зможете насолодитися смаком напою і отримати користь будь-якої пори року.