Правильне зберігання цибулі взимку

Напевно не існує присадибної ділянки, на якій не було б цибульних посадок. Городників хвилює питання, як зберігати цибулю, щоб вона не псувалася взимку.

Прибирання і підготовка цибулі до зберігання

Потрібно вміти не тільки виростити відмінний урожай, але і зберегти його до весни. Правильне збирання цибулин з грядок дозволить збільшити термін їх зберігання. А починається все з підготовки до збирання. За 20-30 діб до передбачуваного викопування овоча повністю припиняють полив. Після висихання 70-80% пір’я, цибульні головки потрібно видалити з землі. До цього часу в них концентрується максимальна кількість корисних речовин. Якщо проводити прибирання занадто рано або запізнитися з нею, то цибулю починає гнити. Ознаками дозрівання овочів служить засихання шийки (перехід від головки до пір’я) і верхнього шару лушпиння на голівці.

Деякі городники призначають час збирання, орієнтуються на місячний календар. Астрологи стверджують, що овочі, які ростуть в землі, краще викопувати під час спадання місяця. Адже в цей час соки рослини спрямовуються в овоч. Після молодика вони направляються в стебла. Це час не підходить для видалення цибулин з грунту.

При зборі врожаю дотримуються такі правила:

  1. Вибирають сухий, сонячний день.
  2. Процедуру планують на ранкові години.
  3. Якщо земля розсипчаста і пухка, то дозрілий овоч просто витягують руками. Видалення з важкої грунту виробляють вилами або лопатою. Головки підкопують, потім витягують за пір’я.
  4. Цибулини очищають від землі руками.
  5. Бадилля не обрізають.

Увечері просохлі головки прибирають з грядки на постійне місце просушування. Це можуть бути полки або підлогу в сарайкі або підсобному приміщенні. Цибулини розкладають на горизонтальній поверхні тонким шаром. Можна використовувати панцирну сітку. Цей варіант вважається найбільш ідеальним, так як повітря циркулює не тільки зверху і з боків, а й знизу овочів. Вони просушиваются повністю.

Якщо урожай невеликий, то цибульні головки можна прогріти в духовій шафі. Їх поміщають в нагріту духовку, потім через 40-50 хвилин її вимикають. Ці маніпуляції повторюють кілька разів.

Процес просушування важливий. Сухий овоч не піддається гниттю і значить краще переносить зимівлю. Термін просушування може становити 5-8 доби. Коли шийка всіх цибулин повністю висихає, цибулю готують до зберігання. Повністю видаляють коріння. Якщо не планується плести цибулю в коси, то пір’я обрізають, залишаючи лише 4-5 сантиметрів.

Тільки після всіх маніпуляцій овоч визначають на зимівлю.

Загальні правила зберігання

Досвідчені городники знають, що існують такі правила успішного зберігання будь-яких овочів:

  • наявність якісної вентиляції;
  • відсутність вогкості і сонячного світла;
  • створення певного температурного режиму.

Тільки поєднання цих факторів дозволить цибульним голівках добре перезимувати.

температура

Є різні форми зберігання цибулин:

Назва способу температурнийрежим переваги способу
холодний + 3 ° С, 0 ° С Загальні втрати врожаю мінімальні.
теплий + 17 + 21 ° С Підходить для приміщень.
комбінований Восени: + 17 + 19 ° С, взимку: + 2 ° С, 0 ° С, навесні — + 3 ° С. Економічніше, ніж теплий. Зберігається більше овочів.

При зберіганні в погребі чи підвалі для солодких і напівгострих сортів повітря повинен бути не холодніше і не тепліше + 1 + 2 ° С, для гострих -1-3 ° С. Якщо не стежити за температурою там, де лежить цибулю, це призведе до масової псування продукції. Підмерзлі цибулини починають гнити, а при підвищенні температури проростають.

Вологість

Вологість повітря має велике значення для збереження врожаю. Її рівень не повинен різко підвищуватися або знижуватися. Для підвалів, погребів оптимальна вологість — 70-90%, для житлових приміщень — 50-60%. Якщо вологи в повітрі багато, то овочі починають проростати, якщо мало — засихати.

Для видалення зайвої вологості поруч з цибулею можна розмістити ємності, наповнені деревними стружками або золою, вапном.

Підтримувати постійні показників температури і вологості повітря допомагає якісна вентиляція.

сонячне світло

Деякі городники воліють тримати урожай на балконі. При такому способі зберігання важливо стежити за тим, щоб прямі сонячні промені не потрапляли на цибулини. Це викличе проростання і висихання овоча. Тару з ним потрібно закривати щільним матеріалом.

як зберігати

Правильно зберігати цибулю можна різними способами. Огородник самостійно вибирає, який з них краще для нього.

В косах

Існує давній прийом — плетіння лука в «коси». Він з’явився в російських селах і дійшов до наших днів. Він полягає в тому, що цибулини

необрізаних пером з’єднують разом, практично як косу з волосся. Такі в’язки підвішують в будь-якому приміщенні. У кухні вони стають частиною інтер’єру і дезінфікують повітря. У міру необхідності цибулини акуратно обрізають.

В кошику

Овочі можна покласти в плетені кошики. Ця тара прекрасно пропускає повітря, цибулини довго залишаються свіжими. Вона не псує інтер’єр житлового приміщення. А фітонциди знищують хвороботворні мікроби навколо.

У капронових колготках

Радянський спосіб зберігання головок в капронових панчохах або колготках не назвеш естетичним. Але економні господині досі використовують його. Все-таки краще, якщо овочі знаходяться в підвішеному стані. Невеликі отвори в тканині створюють необхідну вентиляцію.

В ящику, коробці

Зберігання в дерев’яних ящиках економить простір. Тару складають один на одного, так можна розмістити велику кількість врожаю. До того ж до цибулин є доступ повітря.

Картонні коробки з невеликими отворами з боків так само підійдуть для зимівлі овочів. Єдина незручність — більше 2-3 коробок не поміститься вертикально.

У сітках, тканинних мішечках

Великі сітки не підійдуть для тривалого перебування в них лука. Вони пристосовані для транспортування.

Тканинні мішки повинні бути великими. Але їх не можна заповнювати більш ніж на 40% обсягу. Інакше цибулини почнуть масово псуватися.

У пакетах, плівці

А ось поліетиленові пакети і плівки абсолютно не підходять для зберігання. У них овочі «не дихають», покриваються крапельками вологи і швидко загнивають.

де зберігати

У домашніх умовах цибулю можна зберігати в житлових і нежитлових приміщеннях. Все залежить від умов і кількості цибулі.

У погребі, підвалі

Погреби або підвали вже багато століть служать для зимівлі овочів. У таких місцях вологість і температура повітря не змінюються різко. У них зазвичай достатньо місця, щоб розмістити багатий урожай і вертикальним, і горизонтальним способом. Причому для зберігання підійде будь-яка тара, будь-який спосіб.

В квартирі

Не всі люди мають присадибні ділянки. Вони намагаються придбати якомога більше цибулі восени, коли він коштує менше. Зберігають куплений продукт в домашніх умовах. У міській квартирі для цього знайдеться достатньо місць. Це комори, в яких немає батарей центрального опалення, тому там холодніше, ніж в інших житлових приміщеннях. Деякі господині встановлюють тару з цибулинами в передпокої, якщо дозволяє їх площа. Або прямо в кімнаті, поряд з дверима на балкон.

В холодильнику

Холодильник підходить для зберігання порею і зеленого пір’я. Ріпчастій цибулі там буде некомфортно, так як для нього краще більш низькі температури.

У морозилці

Деякі господині вважають за краще нарізати цибулини, помістити їх в невеликі поліетиленові пакети і помістити їх в морозильну камеру. Потім по мірі необхідності діставати напівфабрикат і відразу застосовувати за призначенням. В такому разі не доведеться постійно чистити і різати цибулини, проливаючи при цьому сльози. Але не варто забувати, що нарізаний заморожений продукт не варто зберігати в морозилці більше одного місяця.

На кухні

Кухня — непогане місце для зберігання цибулі. Але велика кількість овочів швидше за все не поміститься там. У цьому місці зручно розмістити овочі, сплетені в «коси», поміщені в будь-яку ємність.

На балконі

Цибулини можна розмістити в лоджії або на балконі, захистивши їх від сонячного світла і раптових нічних заморозків. Якщо це місце добре утеплено, то рекомендується саме там залишати цибулю на всю зиму.

особливості зберігання

Сімейство цибульних представлено багатьма видами і сортами. Господині треба знати, що кожен з них має особливості зберігання. Як довго продукт буде залишатися свіжим, залежить від конкретних умов.

цибуля сівок

Севок комфортно себе почуває тільки там, де температура близько + 19 ° С. Тому його не варто поміщати в холодильник, там овоч висохне.

ріпчаста

Найчастіше російські господині вирощують і купують цибулю. Адже він буває не тільки різного кольору, але і відрізняється за смаком. Найдовше ріпчаста цибуля золотистий, червоний або гострих сортів залишається свіжим в тому випадку, якщо тримати його в погребі. А в житловому приміщенні треба знайти прохолодне і провітрюване місце.

ціла

Тара, в яку поміщають цілі цибулини, повинна бути повітропроникною. Причому різні сорти краще помістити окремо. Дрібні екземпляри треба відразу впорядкувати і використати в першу чергу.

очищена

Не варто забувати, що частково хворі цибулини можна оздоровити, очистивши їх від лушпиння. Згодом овоч знову покриється нею. Тільки такі екземпляри краще не залишати на тривале зберігання. А покласти в підходящу тару, розташувати в прохолодному місці. По можливості використовувати овочі швидше для приготування різних страв. Якщо очищеного цибулі трохи, його можна помістити в пластикові або скляні контейнери і зберігати в холодильнику.

нарізана

Ріпчасту цибулю в нарізку можна упакувати в невеликі целофанові пакетики і помістити їх в морозилку.

маринована

Ріпчасту цибулю маринують. Для цього цибулини очищають, миють, нарізають і щільно укладають в скляні банки. При бажанні додають спеції. Потім заливають маринадом і закупорюють. Зберігають заготовки в холодильнику.

смажена

Лук, обсмажений на рафінованій соняшниковій олії, потрібно покласти в скляну або пластикову ємність, помістити її в холодильник. Термін придатності такої заготовки — не більш 4-6 діб.

сушена

Якщо квартира маленька і зовсім немає місця для зберігання цілих цибулин, то їх можна висушити. Для цього використовують духові шафи, мікрохвильові печі або електросушарки. Спочатку цибулини очищають, ретельно промивають під струменем проточної води, нарізають на шматочки середнього розміру. Потім використовують потрібний електроприлад:

  1. Деко заповнюють овочами в один шар, ставлять в духовку на 2,5-3 години при температурі 50-60 ° C. При цьому стежать, щоб цибуля не пригоріла.
  2. У мікрохвильовці шматочки розміщують між двома паперовими серветками, включають режим на максимум на 3-4 хвилини.
  3. В інструкції електросушарки докладно описаний механізм приготування продукту.

Готовий напівфабрикат після охолодження складають у тканинні мішечки або дерев’яні ємності і зберігають як звичайні спеції.

засолена

Для деяких салатів господині використовують засолений ріпчасту цибулю. Рецепт його приготування простий. Нарізані шматочки змішати з сіллю (інгредієнти беруть в різних пропорціях), скласти в ємність, закрити кришкою, прибрати в холодильник. Через 5-7 доби суміш готова до вживання. Краще таку приправу готувати невеликими порціями.

біла

Білий цибулю відрізняється від звичайного жовтого лушпинням. Вона щільна, схожа на вощений папір. Продукт зберігається не більше 4-6 місяців в сухому приміщенні.

Зелена (свіжа)

Зелену цибулю можна зберігати свіжим довгий час декількома способами:

  1. У холодильнику в харчовій плівці, але пір’я повинні бути міцними, без пошкоджень.
  2. У морозильній камері — нарізаний і упакований в целофанові мішечки.
  3. Засолений або залитий рослинним маслом — в закупореній ємності в холодильнику.

А можна зелені гілочки поставити в склянку, наповнену чистою водою. Але в цьому випадку продукт коштує швидше використовувати.

порей

Для збереження порею вдаються до таких маніпуляцій:

  • видаляють все пожовклі частини;
  • трохи вкорочують коріння;
  • в погребі розміщують невелику пластикову ємність з отворами знизу і заповнюють її сирим річковим піском;
  • на цю імпровізовану грядку висаджують овочі.

Потім у міру необхідності їх витягають і готують.

Якщо такий спосіб не підходить, то у порею підрізають коріння, залишивши не більше 1 сантиметра. Потім цибулину поміщають у вологу тканину. Всю конструкцію обертають харчовою плівкою. В такому стані продукт пролежить в холодильнику пару місяців.

насіннєва

Особливо дбайливі городники купують насіннєвий матеріал восени. В цей час його вартість невелика. Виникає одна проблема — як зберегти овоч до посадки. Зробити це можна двома способами — теплим і холодним. Відповідно до першого, цибулини висипають в коробки з-під взуття, в яких зроблені отвори з боків, і ставлять в прохолодне, темне місце в квартирі. Також можна в тканинних мішечках розмістити в підвалі або льосі. Це вже другий спосіб.

червона

Цибулини бордового або фіолетового кольору часто називають червоними. Вони відрізняються від жовтих більш солодким смаком і меншим терміном зберігання. Якщо їх помістити в підвал або льох, вони будуть залишатися свіжими не більше 3-4 місяців.

Ялтинська

Лук сорти Ялтинський відрізняється своєрідним смаком. Але в хорошому стані овоч може залишатися не більше 5 місяців з моменту збирання. Тому, як тільки вік луковок наближається до цього терміну, їх краще законсервувати або засолити.

шалот

Шалот розташовують в дерев’яних ящиках або сітках шаром не більше 4 сантиметрів. Застосовують теплий спосіб (зберігають в житловому приміщенні при температурі 19-20 ° С) або холодний (в підпіллі, горищі, де повітря не прогрівається вище + 2 + 5 ° С). У другому випадку термін буде не більше року.

Резанець (він же скорода)

Пір’я шніт-цибулі, який ще називають резанцем і Скородом, схожі на тоненькі трубочки. Вони можуть зберігати свіжість в холодильнику 5-7 діб. А під час заморозки повністю втрачають свої корисні якості. Тому для більш довгого зберігання пір’я краще засолити або залити рослинним маслом.

Корисні поради

Досвідчені городники знають кілька секретів зимівлі лука. Термін зберігання подовжиться, якщо цибулини пересипати сухим листям, стеблами кропиви і тирсою.

Нетрадиційні форми зберігання

Існують і нетрадиційні способи зберігання цибулин. Їх поміщають в яєчні контейнери, по одному овочу в поглиблення. Тару ставлять одну на іншу, так вона не займає багато місця. Цибулини відчувають себе комфортно, в воздухопроницаемой упаковці.

Щоб цибуля не проростала

Щоб цибулини не проростали, треба стежити за температурним режимом і вологістю. Як тільки вони почнуть підвищуватися, це стане сигналом до початку росту пір’я. А усунути неприємності можна тільки облаштувавши вентиляцію в тому місці, де знаходяться овочі. Постійна циркуляція повітря не дозволить різко змінюватися температурі і вологості.

Зберігання перед посадкою навесні

За 8-10 діб до планованої висадки в грунт посівний матеріал дістають з місць зберігання і перебирають. Видаляють висохлі або загниваючі екземпляри, очищають від зайвої лушпиння. Потім цибулини розкладають в один шар поблизу гарячих батарей центрального опалення або зверху російської печі, яка періодично протоплюється. Ця маніпуляція гарантує, що після посадки у цибулі не з’являться стрілки.

Сусідство з іншими продуктами

У погребі тару з цибулинами треба розмістити подалі від овочів, які ростуть в землі. Сусідство з сушеними ягодами, фруктами, травами, часником краще.

У холодильнику цибулю потрібно тримати упакованим в щільні ємності або харчову плівку. Інакше деякі продукти можуть просочитися різким цибульним запахом і стати непридатними для вживання в їжу.

Чому цибулю гниє

Іноді буває так, що не дивлячись на всі вжиті заходи цибульні головки починають гнити. А викликати неприємні процеси можуть захворювання:

  1. Бактеріальні. При них з’являються гниють темні лусочки.
  2. Грибкові. В цьому випадку загниває вся цибулина.
  3. Фузаріоз. Овоч стає м’яким і рідким.

Про початку проблеми можна впізнати по тому, що з’являється стійкий цибульний запах. Саме він сигналізує про те, що треба перебирати урожай. Надто заражені екземпляри коштує викинути, а у злегка зіпсовані можна видалити заражені ділянки. При цьому не можна зберігати заражені продукти: цибулини необхідно відразу застосувати для готування.

Лук вважається сільськогосподарською культурою, невибагливої ​​в зберіганні. Але і він вимагає періодичного уваги. Тільки дотримання правил збирання врожаю, правильна підготовка і оптимальні умови дозволять забезпечити збереження смаку і запаху овочів. Підбираючи рекомендації, потрібно звертати увагу на індивідуальні характеристики сорту. Іноді саме від них залежатиме кращий спосіб зберігання.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: