Багато хто користується прянощами при готуванні, але не всі знають, як їх зручно, а головне правильно зберігати. Є кілька підказок, як без праці організувати все спеції на кухні, так, щоб вони не втратили свої властивості і при цьому гармонійно вписувалися в інтер’єр кухні.
Правила зберігання
Спеції варто зберігати в герметичних упаковках, подалі від плити і сонячних променів. Спеціальні банки — кращий варіант, а ось поліетиленових пакетів варто уникати. Деякі приправи мають унікальні особливості: наприклад, червоний перець рекомендується зберігати в холодильнику.
У приправ різний термін придатності: це варто враховувати і проводити ревізію як мінімум раз на рік.
Варіанти організації можна розділити на дві групи.
У чому зберігати
- Скляні банки
Найпоширеніший і практичний варіант зберігання. Можливо вибрати банки самих різних дизайнів, від простих до вручну декорованих.
- пакети
Незважаючи на зручність, зберігати спеції в пакетах довгий час не рекомендується: після розтину вони втрачають герметичність, а приправи — властивості. Також можна тримати спеції в полотняних мішечках. Однак якщо покласти відкриті пакетики в контейнер з щільною кришкою, то проблем не залишиться.
- пластикові контейнери
Варіант частково переходить з минулого пункту. Але не обов’язково попередньо упаковувати в пакети: можна підібрати контейнери потрібного розміру. Вибір — величезний.
- жерстяні банки
Головна перевага жерстяних банок перед іншими способами — вони вже захищають спеції від сонця, тому немає обмежень за місцем зберігання.
- Великі банки для спецій
Завжди можна купити спеціальні тари. Зазвичай вони зручною квадратної або прямокутної форми — великий плюс у порівнянні зі звичайними банками. Вони займають менше місця і акуратно помістяться і в ящиках, і на полицях.
- пробірки
Пробірки — незвичайна тара, проте їх цікаво вписати в інтер’єр. Не підходить для зберігання великої кількості приправ, однак їх зручно зберігати і сипати. Головне не забути заткнути пробірку пробкою.
Де зберігати
- навісні полки
Акуратно виглядатимуть баночки зі спеціями на полицях над робочою зоною. Так вони завжди будуть під рукою під час готування.
- висувні ящики
Зручно і практично: просто дістати, і при цьому спеції надійно сховані і від сонячних променів, і від сторонніх очей. Етикетки на кришках допоможуть швидко знайти потрібну приправу.
- На дверцятах шафи
Багато виробників підхопили цю ідею. На внутрішній стороні дверей кухонних шафок роблять спеціальні кишеньки, куди поміщається багато баночок або контейнерів.
- підвісні кошики
Рейки кріпляться на стіни або стелю, а до них вже чіпляють навісні кошики або ж пакети з приправами на «гачках».
- Спеціальні органайзери для спецій
Зазвичай продаються вже в наборі зі спеціями.
- магнітні стіни
Магнітні дошки або стрічки вішаються на стіни. Вони відмінно підходять не тільки для організації спецій, але і для зберігання ножів і іншого начиння. До них кріпляться баночки на магнітах.
- Ніша в стіні
Для тих, хто тільки збирається ремонтувати кухню, підійде варіант зі спеціальною неглибокої нішею в стіні. Її легко зробити з гіпсокартону потрібного розміру, щоб вмістити будь-яку кількість спецій.