Як організувати зберігання спецій та прянощів на кухні

Багато хто користується прянощами при готуванні, але не всі знають, як їх зручно, а головне правильно зберігати. Є кілька підказок, як без праці організувати все спеції на кухні, так, щоб вони не втратили свої властивості і при цьому гармонійно вписувалися в інтер’єр кухні.

Правила зберігання

Спеції варто зберігати в герметичних упаковках, подалі від плити і сонячних променів. Спеціальні банки — кращий варіант, а ось поліетиленових пакетів варто уникати. Деякі приправи мають унікальні особливості: наприклад, червоний перець рекомендується зберігати в холодильнику.

У приправ різний термін придатності: це варто враховувати і проводити ревізію як мінімум раз на рік.

Варіанти організації можна розділити на дві групи.

У чому зберігати

  1. Скляні банки

Найпоширеніший і практичний варіант зберігання. Можливо вибрати банки самих різних дизайнів, від простих до вручну декорованих.

  1. пакети

Незважаючи на зручність, зберігати спеції в пакетах довгий час не рекомендується: після розтину вони втрачають герметичність, а приправи — властивості. Також можна тримати спеції в полотняних мішечках. Однак якщо покласти відкриті пакетики в контейнер з щільною кришкою, то проблем не залишиться.

  1. пластикові контейнери

Варіант частково переходить з минулого пункту. Але не обов’язково попередньо упаковувати в пакети: можна підібрати контейнери потрібного розміру. Вибір — величезний.

  1. жерстяні банки

Головна перевага жерстяних банок перед іншими способами — вони вже захищають спеції від сонця, тому немає обмежень за місцем зберігання.

  1. Великі банки для спецій

Завжди можна купити спеціальні тари. Зазвичай вони зручною квадратної або прямокутної форми — великий плюс у порівнянні зі звичайними банками. Вони займають менше місця і акуратно помістяться і в ящиках, і на полицях.

  1. пробірки

Пробірки — незвичайна тара, проте їх цікаво вписати в інтер’єр. Не підходить для зберігання великої кількості приправ, однак їх зручно зберігати і сипати. Головне не забути заткнути пробірку пробкою.

Де зберігати

  1. навісні полки

Акуратно виглядатимуть баночки зі спеціями на полицях над робочою зоною. Так вони завжди будуть під рукою під час готування.

  1. висувні ящики

Зручно і практично: просто дістати, і при цьому спеції надійно сховані і від сонячних променів, і від сторонніх очей. Етикетки на кришках допоможуть швидко знайти потрібну приправу.

  1. На дверцятах шафи

Багато виробників підхопили цю ідею. На внутрішній стороні дверей кухонних шафок роблять спеціальні кишеньки, куди поміщається багато баночок або контейнерів.

  1. підвісні кошики

Рейки кріпляться на стіни або стелю, а до них вже чіпляють навісні кошики або ж пакети з приправами на «гачках».

  1. Спеціальні органайзери для спецій

Зазвичай продаються вже в наборі зі спеціями.

  1. магнітні стіни

Магнітні дошки або стрічки вішаються на стіни. Вони відмінно підходять не тільки для організації спецій, але і для зберігання ножів і іншого начиння. До них кріпляться баночки на магнітах.

  1. Ніша в стіні

Для тих, хто тільки збирається ремонтувати кухню, підійде варіант зі спеціальною неглибокої нішею в стіні. Її легко зробити з гіпсокартону потрібного розміру, щоб вмістити будь-яку кількість спецій.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: