Як правильно зберігати тісто різних видів

Приготування тіста, це скоріше творчий процес, який вимагає часу, праці і продуктів. Але що робити, коли необхідна кількість випічки вже готова, а сира суміш ще залишилася? Як потрібно зберігати тісто, щоб не втратити його якісні характеристики?

Де зберігати тісто

У готового продукту є свої вимоги до умов зберігання. На кухні термін придатності суміші закінчується через 1-2 години. Є два місця, де можна зберігати продукт тривалий час. Це холодильник, і морозилка. Кожен вид напівфабрикату вимагає особливих умов, часу і температури зберігання.

В холодильнику

Згідно з державним стандартом сире тісто можна тримати на полиці холодильника від 9 до 36 годин. Точний час залежить від виду продукту, або його складових. Перш, ніж покласти напівфабрикат на полицю, слід дізнатися, як правильно зберігати тісто в холодильнику.

  1. На полиці холодильника можна зберігати тільки невелика кількість сирого продукту.
  2. Масу необхідно ретельно вимішати, зібрати в один клубок, змастити по верху рослинним маслом.
  3. Напівфабрикат необхідно обгорнути харчовою плівкою, пергаментом, або покласти в пакет. У випадку з дріжджовий сумішшю дуже важливо залишити маленький отвір, щоб отримати доступ кисню.
  4. Масу розміщують на полиці, де найнижча температура.

У морозилці

Зберігати сирий продукт при низьких температурах можна від 1 місяця до півроку. Для того, щоб заморожене тісто зберегло свої смакові якості, необхідно дотримуватися таких умов.

  1. Напівфабрикат не можна розморожувати і піддавати повторному заморожуванню. Краще масу розділити на частини для одноразового використання.
  2. З маси необхідно сформувати щільний ком, або рулон. Тонкий шар швидко втратить якість, а вироби з такого товару не будуть смачними.
  3. Всі види напівфабрикату необхідно тримати в герметичній тарі, або в пакетах. Щоб уникнути прилипання, стінки тари варто обробити рафінованим рослинним маслом.

особливості зберігання

Є дуже велика кількість різновидів тіста, і кожне з них вимагає особливих умов. У холодильнику сирий продукт зберігається при температурі від 3 до 7 градусів. Переважно тримати напівфабрикат на полиці з нульовою температурою.

Морозильна камера вимагає підготовки для зберігання. Масу потрібно добре вимісити, скачати грудкою, змастити маслом або посипати борошном. Зберігається сира суміш в пакетах, або закритих контейнерах. Глибока заморозка передбачає температуру від -5 до -15 градусів. Довше, ніж 6 місяців будь-який продукт зберігати в морозильній камері небажано.

Кожна господиня повинна мати звичку ліпити стікери з датою виготовлення на упаковку. Це допоможе точно визначити, скільки ще можна зберігати потрібний продукт.

готове

Іноді тісто зручно зберігати у вигляді напівфабрикатів.

Для цієї мети потрібно зліпити вироби, покласти начинку, поставити в духовку. Довести виріб до стану напівготовності, і охолодити. Обернути кожен пиріжок плівкою, і заморозити.

Термін зберігання таких напівфабрикатів до 3-х місяців.

Приготовлені вироби з заварного тіста зберігаються при температурі від 0 до 6 градусів близько 3-х діб, а в морозилці — 1 місяць.

Бісквіт заморожують, обернувши пергаментом. Перед вживанням продукт підігрівають в духовці.

Коржі для медовика або наполеона накривають фольгою, і тримають в холодильнику 3 діб.

дріжджове

Головним компонентом даного тіста є дріжджі. Це зменшує терміни його зберігання, маса скисає, стає липкою, непридатною для використання. При температурі 18-20 градусів, готовий продукт можна зберігати 3 години.

У холодильнику напівфабрикат тримають не більше доби. Перед відправкою його необхідно ретельно вимішати, присипати борошном, помістити в пакет або контейнер. Необхідно врахувати, що дріжджова маса вимагає кисню і простору. Якщо напівфабрикат провів більше доби при температурі 2 — 6 градусів, то якість виробів, приготованих з нього знизиться.

У морозилці готове дріжджове тісто зберігається довше — від 2-х до 3-х місяців. Важливо врахувати, що найкраще зберігати свіжий продукт, приготований на кефірі. Масу потрібно добре вимішати, помістити в пакет, залишивши місце для підняття, щоб уникнути розривів.

бездріжджове

Якщо напівфабрикат готується без дріжджів, то зберігати його значно простіше.

Масу варто розділити на порції, загорнути в пакет або плівку, а потім зберігати охолодженим до 48 годин, або замороженим близько 30 діб.

пісочне

Тісто, яке називають пісочним, буває двох видів: звичайне, і рубане. Останній варіант необхідно використовувати безпосередньо після приготування.

Пісочне тісто відмінно зберігається охолодженим до 36 годин, або замороженим до 3-х місяців. Вироби із замороженого або охолодженого напівфабрикату мають більш розсипчасту і хрустку структуру, ніж зі свіжого продукту.

листкове

Приготування листкового тіста вимагає від господині великої кількості зусиль і часу. Виникає природне бажання заготовити такий напівфабрикат про запас. Його структура забезпечується наявністю жирів. Для збереження якісних характеристик дуже важливо дотримуватися всіх вимог.

Охолоджені листи придатні для використання 2-3 діб.

Термін зберігання цього продукту при мінусових температурах залежить від інгредієнтів в складі. Якщо для приготування напівфабрикату використовувалося вершкове масло, його можна зберігати від 30 до 50 діб.

Тісто, до складу якого входить тільки рослинна олія або маргарин, допускається тримати в морозилці до 6 місяців.

Особливу увагу слід приділити захисту продукту від вологи. Для кращого результату варто згорнути лист рулетом, і обернути плівкою.

заварне

Оскільки цей продукт не має щільної структури, то для його зберігання варто вибрати контейнер з щільною кришкою. Перш, ніж помістити масу в посуд, варто перекласти її в пакет. Це дозволить краще зберегти вологу.

У холодильнику контейнер може стояти до 3-х діб. На перший і другий день тісто буде мати хороші показники, на третій день воно не зіпсується, але буде несвіжим.

Заморожене заварне тісто зберігає свої якості до 30 діб.

Прісне для пельменів, вареників і локшини

Вимішене прісне тісто в кухні швидко приходить в непридатність. Масу варто скачати щільним комом, присипати борошном, або покрити рафінованим маслом і покласти в пакет, або герметично закритий контейнер.

Продукт, який зберігається при нульовій температурі, можна використовувати перші три доби. На четвертий день його вже не можна готувати.

Заморожене тісто для вареників або пельменів зберігає свої якості до 180 діб.

Пельменне тісто можна використовувати для приготування коржів, хліба, або обсмажити на сковороді.

пряникове

Технологія приготування пряникового тіста передбачає обов’язкове наполягання продукту в холодильнику протягом доби. Зберігати в холодильнику сиру масу можна 20 — 30 днів. Заморожена суміш може лежати до півроку.

Оскільки в пряникову суміш додають багато спецій, посуд для зберігання повинна володіти герметичністю, інакше інші продукти знайдуть запах прянощів.

здобне

Термін зберігання здобного тіста не більше 48 годин, але значно краще приготувати вироби в першу добу, оскільки маса може скиснути.

Заморожений продукт може зберігатися не більше 90 діб.

бісквітне

Заготівля для бісквіта, або шарлотки придатна до використання після 6-7 діб в холодильнику, а в замороженому вигляді півроку.

Умови зберігання — герметично закритий контейнер.

на кефірі

Рідке тісто на кефірі і соді зберігається тільки в холодильнику не довше 48 годин. При низьких температурах воно розшаровується.

Дріжджова маса на кефірі придатна для використання до 2-х діб при нульовій температурі, а в замороженому вигляді близько 3-х місяців.

медове

Якщо суміш для приготування медового торта або пряників містить яйця, то її варто тримати в закритому контейнері при нульовій температурі не більше 24 годин, а при мінусовій температурі до 60 діб.

Мед сам по собі є відмінним консервантом, і тісто для пряників або пряників, без яєць чи молока в складі може лежати на полиці холодильника при нульовій температурі до двох тижнів, і до 6 місяців в замороженому стані. При цьому не варто забувати про герметичній посуді.

імбирне

Базовий рецепт приготування імбирних пряників включає додавання яєць. Це означає, що більше доби в холодильнику таку суміш зберігати не можна. Сирий імбир в подрібненому стані швидко приходить в непридатність.

Якщо в склад не входять яйця, або молоко, замість свіжого кореня використовувався сухий імбир, то маса придатна до використання до 2-х тижнів.

Заморожений продукт зберігається в закритій тарі 2 місяці.

сирне

Тісто, в яке додають сир, придатне до використання 3 доби якщо лежить на полиці холодильника.

Якщо виникла необхідність зберігати напівфабрикат довше, то масу можна заморозити. Так її можна зберігати від 3 до 6 місяців. Суміш скочується щільним шаром, обертається харчовою плівкою. Інший варіант зберігання передбачає зробити заготовки з тіста, заморозити окремо, а потім скласти в пакет.

Філло

Тонке листове тісто можна зберігати в холодильнику на найхолоднішою полиці до 3-х діб. Заморожений напівфабрикат без доступу повітря готовий до вживання до 6 місяців.

Лагман

Приготовану локшину для лагмана можна покласти в пакет, перекрити доступ повітря, і тримати при нульовій температурі до 3-х днів. Перед вживанням його досить обдати окропом.

Умови зберігання сирого Лагман тіста нічим не відрізняється від прісного.

для млинців

Масу для млинців можна тримати при нулі градусів не довше 24 годин, оскільки вона містить яйця, молоко, і інші швидкопсувні інгредієнти. При цьому слід періодично відкривати ємність з тістом, перемішуючи його, щоб уникнути розшарування.

У морозилці такий продукт зберігають не більше 60 діб в закритому контейнері. Набагато зручніше спекти млинці, і заморозити.

для оладок

Оладки, це блюдо, яке готують на сніданок. Для економії сире тісто замішують про запас. Готову суміш для оладок можна спокійно зберігати на полиці холодильника 2 діб.

Заморожений продукт придатний до вживання близько двох місяців.

для наполеона

Кращий варіант зберігання тіста для Наполеона — спекти коржі, загорнути в пергамент і тримати на полиці холодильника 3-4 діб, а в морозилці 90 днів.

для піци

Заготовки для піци може зберігатися при нулі градусів 2-3 діб, а в замороженому вигляді до півроку.

Масу ділять на порції, заморожують в герметичній тарі.

для пиріжків

Суміш для пиріжків добре зберігається в замороженому вигляді. Її добре вимішують, поміщають в герметичну ємність, залишаючи простір для зростання, наклеюють стікер з датою, і зберігають до 3-х місяців.

Охолоджена маса для пиріжків придатна до використання до двох діб.

для чебуреків

Якщо до складу чебуречниого тіста не входять яйця або молоко, то на полиці холодильника контейнер з масою може стояти 2 діб. З продуктами, які швидко приходять в непридатність, тримати масу більше доби не можна.

Заморожений напівфабрикат для чебуреків зберігається до 1 місяця в закритій тарі.

для вафель

Суміш, з якої печуть вафлі має піну. Вона дуже швидко сідає, з цієї причини довго тримати такий продукт небажано. У закритій тарі маса зберігається до 48 годин.

розкачане

Тісто, яке вже раскатанное тонким шаром можна присипати борошном, і зберігати в холодильнику без доступу повітря.

Для зберігання при мінусових температурах кожну окрему корж слід заморозити окремо і присипати борошном.

Для ліплення (солоне)

При виготовленні незвичайного пластиліну для ліплення беруть борошно, сіль, воду. Ця маса добре зберігається в холодильнику дві доби, або морозилці до 6 місяців. Обов’язковою умовою зберігання є герметична тара.

Корисні поради

Тісто тривалого зберігання

Окремі види тіста можуть лежати на полиці холодильника або морозилки дуже довго. Це відноситься до прісного, листкового бездріжджового, заварному, медовому, імбирного і Пряникового продукту. Обов’язковою умовою для такого напівфабрикату є відсутність швидкопсувних продуктів в складі.

У замороженому вигляді така суміш може зберігати свої якості протягом півроку.

Як правильно розморожувати тісто

Для збереження смакових якостей і кількості корисних речовин, будь-які продукти, в тому числі і тісто стоїть швидко заморожувати, а також повільно розморожувати.

Найоптимальніший спосіб:

  • ввечері з морозилки виймають порцію тіста, і поміщають в холодильник;
  • тримають кілька годин при кімнатній температурі;
  • вимішують, і приступають до готування.

Напівфабрикати, такі як пиріжки, пельмені, вареники, локшина — відразу ставлять у духовку, або кидають в окріп.

Для швидкого розморожування можна використовувати мікрохвильову піч.

Ємність з мерзлим продуктом ставлять в посуд, заповнену гарячою водою, або біля батареї.

Заморожене тісто можна розігрівати тільки один раз. При повторному заморожуванні воно втратить якість.

Розморожена маса може зберігатися короткий проміжок часу. Після розморожування його варто використовувати відразу.

При зберіганні тіста дуже важливо виконувати всі умови. Необхідно стежити за термінами, температурою, і герметичністю тари. Будь-яка господиня зможе замісити, або купити готове тісто, зберігати його на полиці холодильника або морозилки, і радувати родину смачною випічкою протягом тривалого часу.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: