Зберігання горіхів різних видів

Горіхи є корисним, поживним продуктом, який поставляє в організм величезну кількість мінералів і мікроелементів. Але щоб такі плоди досить довгий час радували своїми унікальними властивостями, треба знати, як правильно зберігати і тримати горіхи вдома.

Підготовчий етап

Свіжість і відмінна якість горіхів повністю залежить від того, в яких саме умовах вони зберігаються. Має значення і те, очищені плоди чи ні від своєї шкаралупи. Потрібно враховувати те, що в неочищеному вигляді вони будуть зберігатися довше, так як тверда оболонка захищає їх від шкідливого зовнішнього впливу.

Щоб знищити всіх шкідників, які можуть мешкати в придбаних або зібраних плодах, ядра бажано заморозити перед початком зберігання. Для цього їх слід покласти в будь-яку герметичну ємність і на два дні помістити в морозильну камеру.

Щоб такий корисний продукт зберігався якомога довше, його на початковому етапі слід правильно вибрати. Тому під час придбання звертати увагу треба на такі моменти, як:

  • Гладкість шкаралупи і відсутність тріщин;
  • ядро не повинно видавати гучного звуку усередині оболонки;
  • на поверхні горішка повинен бути відсутнім білий наліт;
  • аромат, що виходить від ядер, не повинен містити неприємного запаху.

Як правильно вибрати горіхи

Вибравши хороший продукт і дотримуючись правил його зберігання, можна буде довгий час насолоджуватися його прекрасними смаковими властивостями. Кожен вид ядер має свій певний термін придатності. І це також слід враховувати. Важливо й те, що краще зберігаються стиглі, ретельно просушені плоди.

Чи потрібно мити горіхи

Готуючи горіхи до тривалого зберігання, багато хто задається питанням, чи потрібно ядра попередньо промивати водою. Якщо плоди зібрали з земляний поверхні і на них є залишки бруду, то бажано їх помити. Це робиться в глибокій мисці.

Після промивання ядра обов’язково проціджують через сито і висушуються. Для цього вони викладаються в один ряд. Сушити горішки під активними променями сонця не рекомендується.

Загальні умови зберігання

Незважаючи на те, що певні сорти горіхів вимагають особливих умов, існують основні правила для плодів, що дають можливість зберегти їх первинну структуру. Горіхи погано переносять:

  • вогкість і вологість;
  • попадання на них сонця;
  • підвищену температуру.

Вологість

Через підвищений впливу вологого середовища ядра починають покриватися цвіллю, а всередині них розвивається грибок. У підсумку вони стануть абсолютно непридатними для подальшого застосування. Через надлишок тепла, вони просто поступово висихають.

Температура

Зберігати ядра рекомендовано в затемненому, сухому місці. Чим буде прохолодніше, ніж довше плоди збережуть свіжість. До решти умов можна віднести:

  • температура близько 20 градусів ° C, але краще, якщо вона буде варіюватися від + 10 до — 5;
  • вологість не вище 40%;
  • раз в два місяці плоди слід перевіряти, видаляючи непридатні ядра.

Саме такі умови повинні дотримуватися, щоб натуральний продукт відповідав усім необхідним вимогам протягом довгого часу.

Сонячні промені

Що стосується попадання сонця на їх поверхню, то вони виділяють масла, що додають їм гіркий смак.

Чи можна зберігати різні горіхи разом

Горішки різного виду можна зберігати разом, якщо при цьому вони упаковані в окрему тару. В один пакет з поліетилену не варто складати різні плоди. І не варто розміщувати їх біля пахнуть продуктів, так як вони мають здатність поглинати сусідні аромати.

Однак існують деякі плоди, які вимагають індивідуальних умов на відміну від інших ядер. Так, кокос погано переносить вологість, яка опускається нижче позначки 50%. Його м’якоть втрачає природний смак, пропадає соковитість.

Каштани швидко зіпсуються на полиці в холодильнику, покриваючись цвіллю. У звичайній кімнаті вони також довго не лежать, поступово засихаючи. Їх треба закапувати в пісок. А ось кедрові горішки краще збережуть свої властивості, якщо поміщаються в холодне середовище.

Як краще зберігати

Плоди в оболонці завжди зберігаються довше, ніж без своєї шкаралупи. У них окислювальні процеси протікають набагато повільніше. Це дозволять зберегти насичені жирні кислоти.

У шкаралупі

На початковому етапі горішки слід прожарити в духовці, щоб знищити можливих шкідників, які можуть ховатися під шкаралупою. Причому температура виставляється мінімальної, а час такої обробки близько години. Потім плоди розфасовуються. Тару вибирати випливає з натуральних, природних матеріалів, щоб вони вільно пропускали кисень. це:

  • картонна коробка;
  • паперові пакети;
  • полотняні сумки;
  • ящики з дерев’яних дощок.

Вологість не повинна досягати рівня 60%, а температура може варіюватися від -3 до +5 градусів. Освітлення зробити помірним.

Очищені

Очищені ядерця гарненько промиваються, потім просушуються в духовці. Потім поміщаються в затемнене місце, яке буде добре провітрюватися. При цьому важливо вибирати закривається тару.

Для збереження ядер краще вибирати банку зі скла або металу з кришкою. Щомісяця їх слід перебирати, видаляючи при цьому зіпсовані екземпляри.

Мелені (розмелені)

Мелені ядра слід помістити в контейнер і заморозити. В такому випадку вони збережуть смак і якість надовго. Якщо подрібнені плоди змішані з іншими добавками, то найкращим місцем для них стануть холодильні полки. Але вони обов’язково викладаються в тару зі скла.

Кришеним ядра не варто довго зберігати. Вони досить швидко псуються. Винятком є ​​лише мускатний горіх і стружка кокоса. Вони можуть довго триматися в закритій ємності.

З добавками

Підсолені або солодкуваті плоди слід вжити в їжу, як тільки вони були розкриті.

Смажені

А ось смажені горішки поміщаються в пакети зі спеціального паперу, їхні краї згортаються і зав’язуються стрічкою.

У чому зберігати

Неочищені ядерця можна тримати в коробці з дерева або картону. А ось очищені треба покласти в тару з глини або скла. Непоганим варіантом стають глиняні баночки з замикалася кришкою. Неочищені плоди можна засипати в мішечки. Від поліетиленових пакетів краще відмовитися. У них ядра починають зопрівати, втрачаючи свої смакові властивості.

Скляна тара

Якщо для зберігання вибирається ємність зі скла або пластику, то вона неодмінно повинна бути чистою, сухою. Кришка повинна щільно замикатися або загвинчуватися. Має досягатися умова повної герметизації.

Пластикова тара

Для зберігання не варто вибирати пластикові пакети. Незважаючи на їх непогану герметизацію, вони пропускають запахи, негативно впливають на смак плодів.

Коробка, ящик

Дерев’яні ящики та паперові коробки підходять для збереження неочищених ядерець, коли мова йде про велику кількість. Ставити їх краще в ті місця, де дотримується рекомендований рівень вологості. Перед приміщенням плодів в обрану ємність, її слід перевірити на абсолютну сухість.

Де краще зберігати

У холодильнику дозволяється тримати такий продукт, якщо він поміщений в банку зі скла з кришкою. Тоді плоди збережуть свіжість протягом 3-9 місяців. Ємності слід ставити на самі нижні полиці.

Що стосується балкона, то на ньому теж можна зберігати ядра. Але тільки в морозний період і якщо балкон не обігрівається додатковими приладами.

Морозильна камера

Горіхи можна помістити і в морозильну камеру. Холодна температура збільшує їх термін зберігання. Ядра можна засипати в сухий вакуумний пакет або в інший контейнер. В такому випадку вони зможуть пролежати там від 1 року до 3 років.

Інші місця для зберігання

Достатня кількість плодів, які перебувають в шкаралупі, можна просто розсипати на підлозі в підвалі, підстеливши під них солому. Але в такому приміщенні важливо стежити за вологістю.

У закритій тумбочці небажано тримати ядра. Винятком може стати тільки дерев’яні меблі. В цьому випадку горішки потрібно розсипати в один шар або заздалегідь помістити їх в вакуумний пакет. На відкритій полиці плоди краще не тримати, туди будуть постійно проникати світло, що негативно позначиться на їх властивості.

Правила зберігання в залежності від виду горіхів

Кожен вид ядер вимагає своїх певних умов. І це слід враховувати. Особливо якщо стоїть завдання зберегти унікальні якості таких плодів.

Волоські

Їх краще зберігати при плюсовій температурі 5-13 градусів і в шкаралупі. Якщо ядра поміщені в тканинний мішечок, то в такому стані вони можуть прекрасно лежати до півроку. А ось в скляній банці їх термін зберігання подовжується.

Очищений волоський горіх можна заморозити. Це не відіб’ється на його смакових якостях. А ось якщо цільні плоди хочеться покласти в холодильник, тоді кожен горішок слід загорнути у фольгу. У такому стані вони пролежать кілька місяців.

Кедрові

Кедрові горішки відрізняються нетривалим терміном збереження. Неочищені ядра можуть лежати до 6 місяців. Якщо плоди піддавалися впливу тепла або надмірного світла, то вже через три місяці їх смакові якості почнуть погіршуватися. Не варто їх зберігати і в холодильнику, вони не люблять низьких температур.

Очищені кедрові горішки рекомендується зберігати в вакуумному пакеті. А після розтину їх слід вжити в їжу.

Макадамія

Горіх макадамія ідеально зберігається в шкаралупі. Коли температура підтримується на рівні від 0 до 10 градусів тепла, ядра будуть лежати до 2 років. Без шкаралупи макадамия збереже свою свіжість до року, якщо помістити плоди в вакуумні пакети.

Бразильський горіх

Довгий час будуть зберігатися ті бразильські горіхи, які повністю визріли. В очищеному вигляді ядра можуть лежати до двох років. Ідеальними умовами в такому випадку стає температура від 3 до 10 градусів тепла.

А ось в холодильнику бразильський горіх буде зберігати свою свіжість протягом 4 тижнів. Якщо його помістити в контейнер із пластику, який буде знаходитися в теплому приміщенні, такий плід пролежить один рік. У морозильнику такі горіхи залишаються свіжими тільки протягом 3 місяців.

Кешью

У прохолодній кімнаті вони можуть лежати до 5 тижнів. Їх також дозволяється заморожувати, попередньо помістивши в закривається пакет або загорнувши в харчову плівку. У морозильній камері кешью можуть лежати до 6 місяців.

Поза холодильника ці ядра можна зберігати в ємностях зі скла, глини, якісного пластику. Важливо, щоб тара була оснащена кришкою, яка щільно закривається.

Мигдаль

Мигдальний горіх зберігається там, де темно і сухо. Як підходящої тари треба вибирати банку зі скла. А в морозилці такі плоди можуть лежати 3 роки. Якщо покласти в холодильник, то там вони збережуть свіжість до 12 місяців. При кімнатній температурі цей плід лежить 6 місяців.

Фундук

Лісовий горіх краще зберігає свої властивості, перебуваючи в шкаралупі і при температурі від 3 до 15 градусів тепла. Так вони можуть лежати протягом року. У більш прохолодних умовах, коли температура коливається від 0 до 3 градусів, лісовий горіх може пролежати до 4 років.

Фісташки

У шкаралупі і в прохолоді ці горішки можуть лежати 2 роки. У кімнатних нормальних умовах вони лежать 1 рік, а без шкаралупи всього 3 місяці. У морозилці вони будуть зберігатися довго.

Арахіс

Зберігати арахіс можна в прохолодному місці, де темно. Тоді він пролежить до року. При теплих умовах термін збереження зменшується на кілька місяців. Якщо стоїть завдання продовжити його, тоді арахіс можна прибрати на полицю холодильника.

Каштан і пекан

Каштан прекрасно себе буде почувати в піску. В такому стані плоди будуть лежати кілька місяців. У холодильнику вони зможуть зберегти свіжість протягом 2 місяців, а в морозилці цей термін збільшується до 6 місяців.

Горіх пекан варто тримати в оболонці. Очищені ядра треба помістити в морозилку, упакувавши в закриваються контейнери. Тоді вони будуть лежати 6 місяців.

Мускатний горіх

Зберігати цілісний мускатний горіх потрібно в герметичному контейнері. Тоді він зможе пролежати 2 роки. Цей плід не можна заморожувати, класти поблизу теплових приладів.

Кокосовий горіх

Кокос є за своєю суттю рослиною, яке також вимагає певних умов. Він спокійно може лежати 3 місяці при температурі від 4 до 7 градусів тепла. В подальшому його м’якоть буде ставати жорсткою, молоко почне випаровуватися.

Кокосовий горіх погано переносить різкі температурні перепади. А якщо його розкрили, то він буде придатний в їжу протягом трьох днів. Зате кокосова стружка може зберігати структуру протягом 12 місяців.

Корисні поради і можливі проблеми

Псування швидше за все піддаються очищені горіхи. Небажано їх зберігати в поліетиленових пакетах. У них вони пріють. Кокос можна поміщати поруч з яблуками або бананами, він тоді згниє. А ось кешью забороняється тримати поблизу електричної або газової плити, а також біля батареї. Інакше плоди втратять свій природний смак і почнуть виділяти зайве масло.

Горіхи є цінним і поживним продуктом. Але їх потрібно вміти правильно зберігати. Знаючи ідеальні умови для кожного виду ядер, вони будуть лежати довгий час, залишаючись свіжими, смачними і корисними.

Сподобалась стаття? Будь ласка, поділіться зі своїми друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: